Organize Matbaa

Organize Matbaa

Organize Matbaa

Online Matbaa

Online Matbaa

Online Matbaa

Katalog Basımı

Katalog Hesaplama

Dergi Basımı

Matbaa Baskı Hesaplama

Matbaa

Matbaa

Matbaa

MatbaaFix AmbalajFix PromosyonFix Pastane Kutuları Kağıt Çanta Üretimi FixPaperBag ARM Yazılım
turkish Türkçe

Matbaacılık Mesleği Nedir?
Matbaacılık mesleği ülkemizde tam olarak tanınmamaktadır. Bir çok kişi matbaacılık mesleğinin tarihi filimlerde gösterildiği gibi veya tarih kitaplarında Gutenberg ve İbrahim Müteferrika’dan bahsedilirken kurşun harfler kullanılarak icra edilen bir meslek olduğunu düşünmektedirler. Teknolojinin gelişmesi matbaacılık mesleğini de etkilemiş ve üretimde kullanılan makineler bilgisayar kontrollü hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda üniversitelerin matbaacılık bölümlerini çoğunlukla erkek öğrenciler tercih ederken bugün sınıfların neredeyse yarısı bayan öğrencilerden oluşmaktadır.

Günlük hayatımıza dikkatlice baktığımızda yaşamımızın her aşamasında basılı ürünlerle karşılaştığımızı görürüz. Haberleri almak için okuduğumuz dergiler, gazeteler, plastik poşetler ve diş macunu tüpleri üzerindeki baskılar, romanlar, broşür ve kataloglar, karton ambalajlar, meşrubat ve konserve kutularının üzerindeki baskılar, cips poşetleri, her nevi ambalajın üzerine yapıştırılmış olan etiketler, kartvizitler, takvimler ve burada saymadığımız bir çok ürün hep matbaalarda üretilmektedir.

Son yıllarda ülkemizdeki matbaaların ve ambalaj üreticilerinin sayısının hızla artmasından ve özellikle ambalaj üreticilerinin ihracata yönelmelerinden dolayı eğitimli eleman sıkıntısı çekilmektedir. Bu nedenle üniversitelerin matbaacılık ve iki yıllık Tasarım Basım Yayımcılık bölümü mezunları daha okullarını bitirmeden iş sahibi olma imkanını yakalamaktadırlar.

Matbaa Eğitimi Bölümü’nün temel amacı Meslek Liseler’inin Matbaacılık Bölüm’lerine teknik öğretmen yetiştirmektir. Bölümümüzden mezun olan öğrenciler Teknik Öğretmen olarak mezun olurlar. Fakat çok uzun bir süredir Meslek Liselerinde Matbaa Teknik Öğretmeni ihtiyacı çok az olduğundan mezunlarımızın çok büyük bir kısmı özel sektördeki matbaalarda görev yapmaktadırlar.

  
Matbaalarda üretilen çeşitli ürünler

Sektör kurduğu vakıflar ve derneklerle bir araya gelmekte ve daha profesyonel bir yapıya kavuşmaktadır. Basım Sanayii Eğitim Vakfı (BASEV), Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), Kağıt Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), Fleksıbıl Ambalaj Sanayicileri Derneği (FASD), Etiket Sanayicileri Derneği (ESD), Oluklu Mukavva Ambalaj Üreticileri Derneği (OMÜD) ve Teneke Ambalaj Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TASİAD) sektörün daha organize olarak hareket etmesini sağlayan sivil toplum örgütleridir. Bu dernek ve vakıflar meslek ile ilgili liselere ve üniversitelerin ilgili bölümlerine destek olmakta ve öğrencilere burs imkanı sağlamaktadırlar.

Türkiye’deki matbaacılık sektörü teknoloji olarak dünya ile aynı seviyededir. Son yıllarda yüksek teknolojiye sahip çok sayıda makine ülkemize ithal edilmiştir.

Bir matbaanın üretim bölümleri temel olarak baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olarak tanımlanabilir. Bu bölümleri üretim planlama, kalite kontrol, satış – pazarlama gibi bölümler destekler.

Türkiye'nin en büyük online matbaa sitesi Matbaafix, 2018 yılından bu yana hizmet veriyor. Matbaa & Reklam Sektöründe faaliyet gösteren Matbaafix, yenilikleri ile Türkiye'nin dijital alışveriş sektörüne yön veriyor. Online alışveriş deneyimini her geçen gün daha kolay hale getiren, dijitalleşen dünyanın gereklerine uygun geliştirmelerle sunduğu hizmetleri daha da avantajlı kılan Matbaafix, ziyaretçilerine bol çeşit, uygun fiyat, hızlı teslimat ve sürpriz indirimler sunuyor.
Biz Sizi Arayalım mı? Whatsapp Siparis Hattı

Hızlı İletişim, Biz Sizi Arayalım.